TRANS PORT 2022

 

Trans Port on satamasta toiseen purjehtiva, kestävää tulevaisuutta taiteen ja tieteen avulla käsittelevä kiertue. Suomalainen monitaideyhdistys Norpas ry ja tanskalais-norjalainen esittävän taiteen ryhmä Acting for Climate kutsuvat paikallisen yleisön, taiteilijat, tieteentekijät ja aktivistit saman purjeen alle toisenlaista tulevaisuutta pohtivia kohtaamisia varten kesällä 2022. Kiertueen toteutukseen on myönnetty Koneen Säätiön apuraha talvella 2020.

 

Kiertue lipuu Tanskasta Suomenlahden halki pysähtyen Ruotsissa, Suomessa, Venäjällä ja Virossa. Satamissa Acting for Climate esittää jatkuvasti muuntuvan esityksen Ripples ja kannustaa työpajoissa paikalliseen keskusteluun kestävyydestä. Merellä purjehtiessaan laiva toimii taiteilija- ja tieteilijäresidenssinä, joka mahdollistaa kansainväliset poikkitieteelliset kohtaamiset luovien ammattilaisten ja ympäristötutkijoiden kesken.

KIERTUE

 

Vesi toimii yhdistäjänä ihmisten, luonnon ja valtioiden välillä. Kiertueen näyttämönä toimii Itämeri, jonka rooli merkittävänä vesireittinä ulottuu pitkälle rannikkomaiden historiaan. Niin viikingit, kauppiaat kuin sotilaatkin ovat purjehtineet Pohjoismaat, Baltian ja Venäjän yhdistäviä vesiä. Nykyään meri toimii lähinnä väylänä risteilyaluksille ja rahtikuljetukseen. Trans Port kiinnittää huomiota Itämeren rooliin sen rannikkomaiden tulevaisuuden näkökulmasta. Ilmastonmuutoksen voimistuessa ratkaisut on löydettävä kollektiivisesti. Voisiko Itämeri toimia postfossiilisella ajalla innostavien tarinoiden, luovien ideoiden ja merkityksellisten yhteyksien vaihtopaikkana?

Kiertueen tavoitteena on kyseenalaistaa arvoja, joille yhteiskuntamme on rakennettu, sekä herättää uteliaisuutta ja keskusteluja ekologisemmista mahdollisuuksista. Kiertueen rakenteen muodostaa purjehdukselle ominainen kaksivaiheinen sykli; ’trans’ viittaa matkaan meren halki, lähdön ja saapumisen välitilaan, kun taas ’port’ pysähdykseen sataman suojassa, uuden vuorovaikutuksen näyttämöllä. Trans Port toimii tulevan ja edeltävän kohtauspaikkana – kuinka vanhoja käytänteitä, kuten purjehdusta, voisi hyödyntää osana kestävää tulevaisuutta.

RIPPLES-ESITYS

 

Ripples-esitys yhdistää nykysirkysta, fyysistä teatteria, tanssia ja live-säestystä käyttäen lavanaan laivan kantta, mastoja, köysiä ja ympäröivää merta. Se käsittelee ajatuksia ja tunteita ekologisen murtumisen kynnyksellä, yhdistäen poeettisen ja poliittisen näkökulman. Esitys pyrkii koskettamaan yleisöä niin emotionaalisesti kuin älyllisestikin. Työpajat satamassa mahdollistavat ei-muodollisen oppimisen areenan, jonka keskiössä ovat paikalliset keskustelut ja kokemukset.

Kiertueen aikana ensinäytöksensä saava Ripples -esitys tutkii luonnon kiertokulkua ja syklisyyden ilmenemistä veden kautta. Sen sisältö muuntuu kiertueen aikana satamissa ja merellä saatujen uusien kokemusten ja oppimisen myötä. Esitys pyrkii taidetta ja tiedettä yhdistämällä murtamaan ihmisen luomaa jatkuvan kasvun illuusiota. Sen tavoitteena on tutkia kuinka esittävä taide voi muuttaa ajatustapaamme vahvistamalla ajatusketjuja teon ja seurauksen välillä ja kannustamalla sykliseen ajatteluun.

 

LAIVARESIDENSSI

 

Laivaresidenssin tavoitteena on tutkia postfossiilisen matkustamisen mahdollisuuksia taiteen ja tieteen risteyksessä.  Kiertueen aikana purjelaivaa käytetään niin liikkumiseen, asumiseen kuin näyttämönäkin. Osa pysähdyspaikoista on ennalta määritelty, mutta muuten matkustaessa seurataan tuulta. Luonnonkiertoa vastaan taistelun sijaan sen rytmiä halutaan kuunnella purjehtimalla silloin kun tuuli on suotuisa. Jokaisesta satamasta purjelaivan kyytiin nousee kansainvälisiä tieteen- ja taiteentekijöitä. Merellä voimat on yhdistettävä suuren purjelaivan vaativissa olosuhteissa ja laittaa yhteinen hyvä oman mukavuuden edelle. Loputon aava meri antaa tilaa ja aikaa päästää irti konventionaalisista yhteiskuntarakenteista ja ajatusmalleista, ja kääntää katse kohti tulevaa. 

OTA YHTEYTTÄ

Norpas ry ja Acting for Climate etsivät parhaillaan yhteistyökumppaneita Trans Port -kiertuuelle! Haemme kumppaneita satamissa tapahtuviin esityksiin ja työpajoihin Suomessa, Ruotsissa, Venäjällä ja Virossa. Olemme myös kiinnostuneita rahoitusmahdollisuuksista, jotka ovat hankkeen arvomaailman mukaisia.

Lisätietoja:

festivalnorpas@gmail.com

+358 40 770 0065

Norpas ry

Masuunintie 5

25900 Taalintehdas

KEMIÖNSAARI

Y-tunnus: 2518908-1

info@festivalnorpas.fi

+358 40 770 0065

Suggestions for the programme and events: ohjelma(at)festivalnorpas.fi

We welcome suggestions but unfortunately we are unable to respond to all applicants.

  • Facebook Social Icon
  • Instagram
  • YouTube
  • Twitter