VENÄJÄLTÄ NORPAKSEEN

Black Sky White

Palkittu moskovalainen avantgarde-teatteriryhmä Black Sky White toi elektronisen musiikki- ja tanssishown “M means Magritte” sekä soolotanssiesityksen “Black Queen” Norpas festivaaleille 2018. 

Black Sky White on yksi Venäjän tämän hetken kiinnostavimmista avantgardistisista teatteriryhmistä. Ryhmä on palkittu muun muassa maailman suurimman teatterifestivaalin Edinburgh Festivalin pääkategoriassa kahdesti. 

 

Otava Yo

Slaavilaisia säveliä Norpas-festivaaleille toi kuusihenkinen pietarialaisyhtye Otava Yo, joka kutsuu kansanmusiikin innoittamaa rytmistä musiikkiaan "Russian beatiksi". Pääosassa ovat erilaiset kielisoittimet ja moniääninen laulu. Yhtyeen juuret juontavat Suomen kaduille, jossa muusikot kävivät 2000- luvun alkupuolella musisoimassa. Katusoittaminen osoittautui menestyksekkääksi ja yleisö alkoi pian kysellä levyäkin. Tätä nykyä Otava Yo kiertää tiuhaan tahtiin maailmaa ja Norpaksessa se riehaannutti yleisön riemukkaaseen tanssiin. 

Dimitry Markov:  #Draft #Russia

Norpas-festivaaleilla 2018 nähtiin koskettava kuvaesitys valokuvaajan ja sosiaalityöntekijän Dmitry Markovin kirjan #Draft #Russia materiaalista. Kirjaa oli myös  myynnissä tapahtuman aikana. Moskovan läheltä Puškinista kotoisin oleva Markov on kolunnut kännykkäkameransa kanssa Venäjän maakuntia, joissa ihmiselo kaikessa kirjavuudessaan näyttäytyy absurdina ja kohtalaisen karuna. Tilanteessa kuin tilanteessa hän näkee kuitenkin aina inhimillisen kohtaamisen mahdollisuuden ja näyttää raastavatkin tapahtumat avoimesti ja moralisoimatta. 

 

Anna Popova avasi Fontankan talossa -näyttelyn

Anne Hämäläisen ja Sanni Sepon näyttely “Fontankan talossa” vei itänaapuriimme ja johdatti venäläisen runoilijan Anna Ahmatovan (1889 -1966) vieraaksi neuvostoaikaan.

Näyttelyn avasi pietarilainen Anna Ahmatovalle omistetun museon johtaja Anna Popova avajaispuheellaan.

 

Venäjän uuden aallon pioneeri Vasili Shumov ja Tsentr

Moskovalainen Vasili Shumov (s. 1961) nousi lavalle Norpas festivaaleilla 2017  Tsentr-yhtyeensä kanssa. Shumov on paitsi muusikko myös kuvataiteilija, erityisen tunnettu myös videotaiteestaan, jota esitettiin tapahtuman yökinossa.

Venäjän uudenaallon isäksi, tai jo isoisäksikin tituleerattu Shumov aloitti uransa jo 1970-luvulla.

Norpas ry

Masuunintie 5

25900 Taalintehdas

KEMIÖNSAARI

Y-tunnus: 2518908-1

Tel: +358407700065

Suggestions for the programme and events: ohjelma(at)festivalnorpas.fi

We welcome suggestions but unfortunately we are unable to respond to all applicants.

  • Facebook Social Icon
  • Instagram
Tsentr 2017

Kuva: Sanni Seppo